Računarska grafika

Uobičajen

Predstavljanje slika u računaru

Slika se može uneti u računar na više načina:

  1. Prenošenjem slike iz digitalnog foto aparata
  2. Skeniranjem
  3. Kreiranjem u nekom od programa za obradu slika

spisak rasterskih programa

Komercijalni softver : Ability Photopaint, ACD Canvas (nekad Deneba Canvas), Adobe Photoshop, Alias Sketchbook, CodedColor, Corel Painter, Corel PaintShop Pro, Corel Photo-Paint, Elgorithms MagicTracer, GraphicConverter, Macromedia Fireworks, Microsoft Paint, Microsoft Photo Editor, NeoPaint, NewTek Aura, Project Dogwaffle, PD Pro Digital Painter, OpenCanvas, Pixel image editor, QFX, Ulead PhotoImpact, Ultimate Paint, WinImages

Freeware: ArtRage, Brush Strokes Image Editor, EasyPeg, Lite Paint, PhotoFiltre, Picasa, PictBear, Pixia, Project Dogwaffle 1.2, Wood Workshop

Besplatni softver: CinePaint, GIMP, GIMPShop, KOffice Krita, mtPaint, Paint.NET, Tux Paint

preuzeti slike sa sajta  http://schools.clipart.com/

Obrađivati  slike iz računara.

Vežba1- Promena rezolucije slike.

Vežba2- Promena formata datoteke.

Materijal za učenike:

Obrada slika na računaru

Predstavljanje slika

Promena velicine slike

Online foto editori

Zajedničko za sve ove programe jeste to da na početku rada birate sliku koju želite da obradite.

Sliku za obradu možete birati sa servera programa ako ste registrovani, vašeg kompjutera, bilo kog URL-a.  Na ekranu se zatim prikazuje interfejs programa, koji može preći u fullscreen kako ne bi remetio okvir internet pretraživača u kom radite.

Neki programi pamte dokle ste stigli sa editovanjem i sledeći put možete nastaviti s istog mesta gde ste stali, i to bez snimanja.

pixlr
fotoflexer.com
picmonkey
photoshop.com
lunapic.com

Besplatni web alati za kreiranje citata u slikama i fotografijama:

Quozio je krajnje jednostavan i brz način da se napravi citat u slici.
Pinwords je besplatni web alat koji omogućava trenutno dodavanje stilizovanog teksta na slike.
Someecards je veoma poznat sajt za kreiranje elektronskih čestitki i razglednica za najraznovrsnije prilike. Prepoznatljiv je po retro dizajnu čestitki: jednostavnim, jednobojnim pozadinama sa crno-belim slikama.
LiveLuvCreate je besplatni sajt za kreiranje citata, izreka ili pak priča u slikama sa veoma velikim brojem različitih pozadina za tekst, kao i mogućnošću dodavanja vlastitih slika sa računara ili Fejsbuk naloga.
Keepcalm-O-Matic je besplatan web-alat za kreiranje postera, ali nudi i mogućnost kreiranja misli u slikama. Umesto kartice Keep Calm poster treba izaberati karticu  Thoughts Canvas.
Recitethis je besplatan servis koji nudi “pretvaranje citata u remek-delo”. Korisnicima stoje na raspolaganju 42 različita i lepo dizajnirana šablona za pravljenje citata u slikama.
Pinstamatic je prvenstveno namenjen korisnicima Pinteresta s ciljem da im olakša kreiranje sadržaja za njihove Pinterest virtuelne table.
QuotesCover je besplatna aplikacija za kreiranje slika sa tekstom jer nudi korisnicima mogućnost da kreiraju naslovnu fotografiju za Google+ ili Fejsbuk profil/stranicu, “viralnu objavu” ili e-čestitku u nekoliko različitih formata (kvadrat, portret, pejzaž), pozadinu, poster, razglednicu, pa čak i vizit kartu.
Findings je dobar izbor za brzo i stilizovano citiranje teksta sa web-stranica.
Share as Image je jedan od poznatijih alata za dodavanje teksta slikama i deljenje na društvenim medijima.

Alat  za kreiraje gif animacija i video zapisa gifmaker

kuglica1 kuglica2 kuglica3 animacija gif

Vaše radove postavite na tablu  canvases/radovi

animacije Dan zaljubljenijh

Photo Story je besplatan alat korporacije Microsoft za kreiranje kreativnih video priča. Na raspolaganju vam stoje vrlo efikasni alati, kao što su zumiranje, pomeranje kamere, efekti za slike, dodavanje natpisa, jednostavno snimanje glasa, kreiranje muzike kao i korišćenje gotovih zvučnih zapisa za muziku u pozadini. Krajni proizvod ovog programa jeste video zapis u formatu Windows Media Video (.wmv) koji možete čitati uz pomoć bilo kog video plejera.

https://www.vectorstock.com 

Preuzmite Photo Story

windows-movie-maker

Postavi komentar