WWW

Uobičajen

WWW

1989. godine Timothy Berners-Lee uvodi World Wide Web (WWW,W3). WWW je sistem resursa koji omogućava korisniku računara da pregleda i interaktivno radi sa različitim informacijama. WWW resursi su tako organizovani da omoguće korisniku lako kretanje sa jednog na drugi koristeći aplikaciju koja se naziva WWW preglednik (browser). Razlika između WWW-a i INTERNET-a je slična razlici između računara i multimedijalnog programa koji se izvršava na računaru.

WWW je najveći informacioni servis na Internetu.  Globalna hipermedijalna inicijativa za ciljno pronalaženje informacija, koja daje univerzalni pristup velikoj “galaksiji” dokumenata. Niko ne zna veličinu Web-a.

Hipertkst i hipermedija

Ted Nelson uvodi 1965. godine pojam hypertext-a. Pojam se koristi za opis nesekvencijalnih fragmenata teksta povezanih međusobno vezama – hyperlinkovima. Hipertkst ili web-dokument je, pojednostavljeno, tekst koji sadrže veze ili uputnice (engl. link) ka drugim dokumentima ili na samog sebe. Preciznije, hipertekst je skup stranica (engl. page), u obliku datoteka, međusobno povezanih uputnicama koje su umetnute u stranice. Ove uputnice se obično vide kao veze (hiperveze) na koje se može kliknuti (od engl. to click). Za razliku od običnog teksta, koji se čita linearno (sleva na desno, odozgo naniže), hipertekst se čita prateći hiper-veze u tekstu, dakle, ne nužno na linearan način.

Web dokumenti se pišu u HTML (skr. od HyperText Markup Language)  jeziku za opisivanje hiperteksta koji  omogućava da se precizno opiše hipertekstualna struktura jednog teksta (uputnice na druge tekstove, itd). Ovaj jezik nije programski več opisni, njime se samo opisuje struktura domena.

Elementi hipertekst-a: čvorovi (jedinice informacija, dokumenti, kartice, okviri) i veze (links).

Hiperveza (hyperlink) je veza koja ukazuje na delove dokumenta na drugom računaru.

Preglednici (browsers). Proces kretanja kroz hipertekst naziva se navigacija. Za čitanje ovakvih dokumenata koriste se programi za navigaciju-čitači Najpoznatiji programi za rad sa hipertekstom i hipermedijalnim dokumentima su: MS Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozila Firefox, Opera…

Priroda čitanja može da se promeni iz linearne u nelinearnu.

Multimedia je bilo koja kombinacija u jednom dokumentu teksta i dvo i trodimenzionalne grafike, (crteža, dijagrama, planova tehničkih crteža)  slika, zvuka, animacija i videa,

Ako se dozvoli korisniku da kontroliše redosled korišćenja informacija u računaru program postaje interaktivna multimedija.

Hipermedia objedinjuje ova dva koncepta hipertekst i multimediju.

Hypertext + Multimedia = Hypermedia

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s