Podela funkcija u Excelu

Uobičajen

Podela funkcija

Velika prednost Excel a je upravno velika bibiloteka različitih funkcija (preko 300 funkcija), koje se mogu koristiti i za vrlo složene proračune, u različitim oblastima poslovanja i nauke. Sve funkcije su podeljene u nekoliko grupa, i to:

  • finansijske funkcije( Financial)
  • funkcije za rad sa datumima i vremenom (Date & Time)
  • matematIčke i trigonometrijske funkcije Math & Trig)
  • statističke funkcije (Statistical)
  • funkcije za rad sa tabelama i referencama ( Lookup & Reference)
  • funkcije za rad sa bazama podataka (Database)
  • funkcije za rad sa tekstom (Text)
  • logičke funkcije ( Logical)
  • informativne funkcije (Information)

pored ovih kategorija u spisku se nakaze još 2: najčešće korišćene  (Most Recently Used) iI sve (All).

Finansijske funkcije se koriste za rad sa računicama vezanim za finansije, npr, iznos plate (PMT), iznos rate za otplatu kredita ( RATE) iznos amortizacije (SLN) itd.

Funkcije za datum i vereme se koriste za rad sa podacima vezaim za datum I vreme.

Matematičke i trigonometrijske funkcije se koriste za matematička, naučna I tehnička izračunavanja. Npr funkcije za računanje kvadratnog korena (SQRT), trigonometrijske (SIN), (COS) funkcije za računanje absolutne vrednosti broja (ABS) ali I funkcije za rad sa matricama I rešavanje jednačina.

Statističke funkcije se primenjuju za uobičajene proračune u statistici kao npr maksimalna vrednost MAX, minimalna vrednost MIN, srednja vrednost (AVERAGE), standardna devijacija (STDEV) ali i za komplokovane statističke analize.

Funkcije za rad sa tabelama i referencama se odnose na pronalaženje vrednosti u okviru tabela.

Funkcije za rad sa bazama podataka koriste se za neke elementarne mogućnosti korišćenja tabela u Excelu kao baze podataka.Treba imati u vidu da ovo nije program za rad sa bazama podataka.

Funkcije za rad sa tekstom su funkcije koje kao argument imaju tekst, najčešće je i rezultat njihove primene u obliku teksta, npr. Izdvajanje dela tekstualnog niza, spajanje dva tekstualna niza itd.

Logičke funkcije se koriste za logička poređenja. Osim logičkih konstanti istinito (TRUE) i lažno (FALSE) ima samo četiri funkcije i (AND), ili (OR), ne (NOT) i ako (IF).

Informativne funkcije se odnose na vrednosti u random listu. Odgovor je najčešće logička vrednost (istina ili neistina) ili poruka o nekoj grešci odnosno kakvu akciju treba preduzeti u slučaju greške.

U primeni se funkcije mogu kombinovati na različite načine. Jedna od mogućnosti je da se kao jedan od arfumenata jedne funkcije može upotrebiti druga funkcija. Npr ako je na primer vrednost ugla data u stepenima a a argument funkcije sin se zadaje radijanima može se pisati umesto argument funkcije sinus, funkcija kojom se stepeni pretvaraju u radijane SIN(RADIANS(90)).

Microsoft excel-funkcije primeri za vezbanje IF FUNKCIJA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s