MS Access- upiti

Uobičajen

Najvažnija svrha baze podataka jeste da smešta i daje na uvid tražene podatke. Da biste pronašli odgovarajuće podatke, možete koristiti tabele, mada je to često veoma zamoran posao. Zbog toga su razvijeni upiti pomoću kojih možete prikazati željene zapise postavljanjem određenih uslova. Razume se, za ponalaženje podataka neophodno je znanje o strukturi i sadržaju baze podataka.

 Accessov upit je pitanje koje vi postavljate u vezi s podacima koji se nalaze u tabelama vaše baze podataka. Postavljenje pitanja u vezi sa tim podacima omogućavaju vam alatke za sastavljanje upita (query tools). Upit može da bude jednostavno pitanje o podacima koji su svi u jednoj tabeli, ili složeno pitanje koje s odnosi na podatke razmeštene u više tabela. Pošto postavite pitanje, Access vam daje samo podatke koje ste tražili (ako ih ima).

 Na primer, pomoću upita možete da zahtevate od baze podataka da vam pokaže podatke samo o proizvodima kategorije napitaka.

Upiti Access.za ucenike

Operatori u accessu

Vežbe -obični, složeni i zbirni upiti

akcioni upiti 1čas

akcioni upiti 2čas

Vežba- akcioni i unakrsni upiti

Vežba-unakrsni upiti

Access podržava više vrsta upita:

Select To je najčešća vrsta upita. Kao što samo ime kaže, upiti za izdvajanje podataka pronalaze i izdvajaju podatke iz jedne ili više tabela (na osnovu uslova koji zadate) i prikazuje ih u dinamičkom skupu čiji sadržaj možete da pregledate i analizirate; možete i da ažurirate sadržaj izvornih tabela.
Total To je posebna verzija upita za izdvajanje podataka. Zbirni upiti omogućavaju izračunavanje suma ili zbirnih vrednosti (kao što je ukupan broj zapisa ili njihova srednja vrednost) u upitima za izdvajanje podataka. Kada zadate ovu vrstu upita, Access dodaje red Total (zbir) u okno QBE (Query by Example).
Action Ovi upiti vam omogućavaju da pravite nove tabele (Make Tables) ili da ažurirate podatke (brisanje – Delete Query, menjanje – Update Query i dodavanje – Append Query) u postojećim tabelama. Kada unosite izmene u upit za izdvajanje podataka, te izmene možete da pravite samo u jednom po jednom zapisu. Za razliku od toga, akcioni upiti omogućavaju ažuriranje više zapisa u istoj operaciji
Crosstab Ovi upiti prikazuju zbirne podatke u tabelarnom obliku poput programa za tabelarne proračune, s tim što su zaglavlja redova i kolona zasnovanja na poljima iz tabele. Po definiciji, pojednačne ćelije u rezultirajućem dinamičkom skupu su tabelarne – odnosno izračunate.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s