Blog i Wiki

Uobičajen

Šta je Blog?

Blog (engl. blog, оd web log što znači dnevnik događaja) — veb-sajt, čiju osnovnu sadržinu čine redovni zapisi koji sadrže tekst, slike, audio i video snimke.
Blogeri – ljudi koji vode blogove, a skup svih blogova u mreži obično se naziva blogosfera.
Blogovi su otvoreni za komentare, tj. moguć je dijalog autora i čitalaca! Na taj način, blogovi su sredstvo mrežne komunikacije.

U toku poslednjih nekoliko godina, način korišćenja tehnologije se dosta promenio. Jedan od razloga je i veliki broj veb stranica i usluga koje su po svojoj prirodi ,,društvene“, koje pozivaju ljude da dele sa drugima ono što pronalaze i rade.
Pojam Veb 2.0 – odnosi se na korišćenje tehnologija i alata koji podržavaju interaktivnu razmenu informacija prilikom koje korisnik interneta više nije sveden samo na ulogu čitaoca i primaoca informacija, već postaje i sam aktivan stvaralac i saradnik u procesu prikupljanja i objavljivanja informacija.
Jedna od najpoznatijih i veoma često korišćenih tehnologija je i viki. Po poreklu, reč je skraćenica od havajske reči wiki – wiki koja znači ,,brzo“.
Označava prostor, tj. skup stranica na internetu, koji nudi i omogućava saradnju prilikom koje veliki broj korisnika može dodati ili urediti sadržaj.
Za razliku od bloga, struktura viki nije linearna, već stranice pomoću hiperveza upućuju na prethodne ili naredne.

One response »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s