Negativni uticaj računara na zdravlje

Uobičajen

Malo ljudi u potpunosti shvata koliko je naporan rad na računaru za naše telo i koliko je veliki njegov uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Ergonomija se bavi dizajniranjem predmeta tako da oni najbolje budu prilagodjeni ljudskom telu.

RSI je skraćenica od Repetitive Strain Injury tj. povreda izazvanih repetitivnim (ponavljajućim) pokretima. Kao i veliki broj drugih poslova i zanimanja, od mesara do muzičara, i oni koji rade sa kompjuterima se nalaze u vrlo rizičnoj grupi. Povrede uzrokovane repetitivnim pokretima, kod osoba koje rade za kompjuterom, nastaju mnogobrojnim ponavljanjem istih fizičkih pokreta (korišćenjem miša i tastature), koji vremenom oštećuju tetive, nerve, mišiće i meka tkiva, šaka i ruku uopšte. Napredak u svetu kompjutera i korišćenje ravne tastature sa lakim-pritiskom, uzrokovao je velike brzine kucanja, koje su kao rezultat izazvale “epidemiju” povreda prstiju, šaka, ruku i ramena. Korišćenje pokazivačkih uređaja kao što su miševi i trackball-i, je takođe veliki uzročnik povreda, ako ne i veći. Hiljade i hiljade pritisaka na tastere i dugački periodi držanja miša u šaci, te kratki pomeraji, vremenom dovode do akumuliranih oštećenja organizma. Drugo ime za ove povrede je i Cumulative Trauma Disorder (kumulativne traumatske povrede). Ove povrede mogu nastati i mnogo brže ukoliko nemate odgovarajuću tehniku kucanja ili dok kucate sedite u nepravilnom položaju. Pomanjkanje odgovarajućeg odmora i relaksacije, te preteran rad garantuju nevolje. RSI je postao globalan problem, tako da su se ovim problemom počele baviti mnoge međunarodne medicinske asocijacije, pa je čak proglašen i međunardoni dan RSI upozorenja (International RSI Awareness Day) – 28. februar. U stvari dan upozorenja je poslednji dan meseca februara koji može biti 28. ili 29, pa ovaj datum ima dodatni simboliku kao jedini “ne-repetativni” dan u godini.

Workrave  je program koji pomaže u oporavku i sprečavanju se ponavljaju povreda (RSI). Program često upozorava da se mikro-pauze, pauze za odmor, a ograničava vas da Vaš dnevni limit. Program radi na GNU/Linux i Microsoft Windows.

Ergonomix nadgleda aktivnosti korisnika i predlaže odgovarajuće vreme za oporavak i mikro- pauze. Program pruža niz vežbi istezanja, namenjenih ublažavanju napetosti mišića i poboljšanju držanja. ergonomix-4

Ergonomix pruža informacije o tome kako da koristite računar na zdrav način.

Prokrastinacija je oblik ponašanja za koji je karakteristično odlaganje akcija i zadataka za kasnije. Svi smo ovome skloni u manjoj ili većoj meri. Količina, raznolikost i multimedijalnost sadržaja Internet čini izuzetno pogodnim za prokrastinaciju. Posledice prokrastinacije su brojne…

Uticaj računara na pojedine organe i vežbe

 

Negativni uticaji računara na životnu sredinu

U Srbiji se reciklažom bave kompanije

ereciklaža

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s