Pivot tabele u Excelu

Uobičajen

OBRADA PODATAKA PRIMENOM PIVOT-TABELA U EXCEL-u

Microsoft Excel je profesionalni alat namenjen za obradu tabelarno sređenih podataka. Veoma je koristan u savremenom poslovanju gde se traži brza i kvalitetna informacija. Treba napomenuti da su mnoge aktivnosti u obradi podataka bolje rešive u relacionoj bazi podataka (Access). Međutim, za korišćenje te vrste programa je potreban i veći nivo znanja korisnika, tako da nije dostupan svakom. Prednost Excel-a je u tome što omogućava interaktivan tj. neposredan rad sa podacima, tako da ga mogu koristiti ljudi različitog nivoa i vrste obrazovanja za automatizaciju pre svega svog ličnog poslovanja i to bez ikakvog programerskog znanja.

U procesu obrade podataka, uopšteno gledano, postoje dva osnovna nivoa obrade, analitički i sintetički. Analitički podaci su sirovi podaci koji prethode sintetičkim podacima, tj. sintetički podaci su izvedeni iz analitičkih podataka unakrsnom analizom.

Pretraživanje analitičkih podataka

Veoma često se ukazuje potreba da u masi unetih slogova brzo pronađemo i pregledamo samo određene slogove koji zadovoljavaju zadati kriterijum. Ovo se postiže opcijom u meniju Data/Filter/AutoFilter čime se vrši postavljanje automatskih filtera na svako polje.

Uz pomoć automatskog filtera moguće je pronaći bilo koji analitički podatak zadavanjem filtera na jedno polje ili kombinacijom filtera na više polja. Aktiviranje filtera se vrši preko kontrolnog dugmeta na kraju polja izborom konkretne vrednosti iz polja ili postavljanjem logičkog uslova.

SINTETIČKI PODACI – PIVOT TABELE

Sumirajuće podatke, tj. podatke koji izražavaju sumu, broj ponavljanja i sl., dobijamo unakrsnom analizom polja iz liste analitičkih podataka. Tabele sa sintetičkim podacima možemo na najlakši način da dobijemo primenom Pivot-tabela preko menija Data/PivotTable and PivotChart Report.

Aktiviranjem opcije PivotTable startuje se čarobnjak (Wizard) koji od nas, u tri koraka, traži da izaberemo izvor podataka, opseg podataka (Range) i poziciju pivot-tabele. Poželjno je odmah u startu predvideti veći opseg za podatke, zbog slogova koji će se kasnije unositi.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

prilozi za učenike:

OBRADA PODATAKA PRIMENOM PIVOT

pivot tabele

One response »

  1. Povratni ping: Excel- više | Računarstvo i informatika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s